miércoles, 22 de febrero de 2012
Legalització d'un projecte de construcció amateur
martes, 14 de febrero de 2012
Aïllament tèrmic en velers construïts en acer
L'aïllament tèrmic interior en un veler construït en acer és un punt força delicat perquè la ruptura de discontinuïtat en els peces que el conformen (els ponts tèrmics) poden produir condensació, amb la consegüent corrosió. Una de les regles d'or en la construcció en acer passa per la possibilitat de poder desmuntar els aïllaments, plafons i mampares, a fi de poder fer revisions per controlar una possible corrosió i, si cal, reparar-la. Cal, a més, que l'aïllant no estigui adherid al casc per tal que sigui possible fer revisions periòdiques i si convingués netejar i repintar eventuals zones afectades d'oxidació. No obstant això, és necessari que l'espai entre l'un i l'altre sigui mínim per evitar tant como sigui possible la condensació en aquesta zona entre el casc i l'aïllant. Tinguem en compte, però, que la condensació no s'impedirà pas del tot, per tant, és convenient preveure que l'aigua condensada no es quedi estancada enlloc i que sigui conduïda vers la sentina per pròpia gravetat. L'aïllant, tallat en làmines, és convenient munta'l, doncs, empegat als plafons de contraplacat marí, tal i com es mostra a la figura. Els visos per collar els plafons decontraplacat a la peça en forma de T que va soldada a les quadernes del casc és convenient que siguin de niló, a fi i efecte de no crear cap pont tèrmic. crèdits de l'esquema de muntatge de les làmines d'aïllant: Pierre Gutelle, autor del llibre Achitecture du voilier. Tome 3: Consttruction, gréements, aménagements & equipements, Editions Loissier Nautiques: 1997 Pel que fa a les làmines de material aïllant pròpiament dit, és molt important que si és possible sigui incombustible, altrament, almenys caldria que fos ignifug. Cas que sigui combustible, sobre tot, que no produeixi gasos tòxics !. Mereix especial atenció, en el sentit que s'apunta a dalt, a la llana de vidre i la llana mineral. Com ja és sabut, la llana de vidre s'utilitza en els aïllaments de les teulades. Recordem que la fibra de vidra és un material fibrós que s'obté en fer fluir vidre a través d'una peça que té una munió de petits forats. Com aïllament de les cases, si les teulades estan fetes de xapa cal aplicar-la de tal manera que els rotlles o plafons (aglomerats amb alguna mena de resina) higroscòpics i hidròfugs d'aquest material tinguin una làmina d'alumini que doni a la cara calefactada que serveixi com barrera de vapor (condensació) i a la vegada com a material reflector a l'hora que proporcioni una certa rigidesa mecànica. La llana mineral és més resistent al foc que la llana de vidre ja que el seu punt de fusió és més elevat.
|
viernes, 27 de enero de 2012
Dofins
El diumenge 24/09/2011, a les 12:00 HRB vaig albirar un grup d'una desena de dofins mulars a una milla al sud del far de Torredembarra. Canviaven de rumb sovint: de E a W i viceversa. Estaven contents. Alegria. Moltes embarcacions els anaven seguint a una certa distància. No semblaven preocupats per la seva presència. Es mostraven joganers, sempre en superfície, afonant-se una mica i emergint altre cop ensenyant el llom i l'aleta dorsal, també a la cua de tant en tant. He passat prop del grup, a mig cable de distància quan el grup portava rumb W i el Sobrevent navegava de cenyida amb rumb SE. Un quart d'hora més tard he virat per rodó i els he tornat a albirar; ells també havien canviat el seu rumb, vers l'Est.
Mantellina
Cap de setmana del diumenge 24/09/2011. Algunes embercacions i també alguns banyistes han albirat una manta (mantellina) o peix manta (Mobula mobular) prop de les platges de Torredembarra i del Creixell. No l'he albirat, però m'he assabentat de la noticia. És curiós que el seu albirament coincideixi amb el dels dofins.
martes, 3 de enero de 2012
Pintures i vernissos
La base de tota pintura és una substància aglutinant dissolta en: a) aigua: parlarem de pintura en emulsió, o b) un altre dissolvent més volàtil que l'aigua: ens referirem a aquestes com pintures en solució. És per això que el tipus de dissolvent dóna les primeres característiques de la pintura. A l'aglutinant se li afegeixen els pigments; també se li pot afegir altres substàncies d'usos específics, com ara, fungicides, antioxidants, substàncies hidròfugues, etcètera. Val a dir que hi ha un tipus especial de pintura que s'aplica en la primera capa del treball i que s'anomena primari; s'aplica com capa prèvia en pintar materials porosos: l'objectiu és preparar una base adequada per a les capes que s'afegeixen de pintura d'acabat, ja sigui aquesta en emulsió o bé en solució. Si no cal protegir la superfície contra la corrosió o contra els atacs dels insectes, la pintura de base (o primari) pot consistir en la pròpia pintura de l'acabat diluïda però en un 15% (aproximadament) amb el dissolvent que li sigui propi: aigua (si la pintura d'acabat és en emulsió), o bé dissolvent universal o trementina (si es tracta d'una pintura en solució).
|
Suscribirse a:
Entradas (Atom)