viernes, 25 de febrero de 2022

Un recurs per situar-nos a la vista de punts de referència de la costa: l'arc capaç d'un segment de recta

La mesura de l'angle horitzontal —fent ús del compàs de presa de demores, o bé d'un compàs de marcacions, o bé del sextant en posició horitzontal— que abasta els dos extrems $A$ y $B$ d'un segment delimitat per dos punts de referència ens permet determinar la circumferència sobre la qual es troba l'observador que ha efectuat la dita mesura (Figura 1). El procediment és ben senzill (vegeu la Figura 2), sobre el mapa o la carta nàutica identificarem els dos punts de referència i traçarem amb el regle el segment de recta que passa per tots dos punts. A continuació, caldrà determinar el centre de la circumferència on ens trobem —assumim que som nosaltres els que hem mesurat l'angle—, i per això traçarem la mediatriu del segment $s=[A,B]$. També traçarem la recta perpendicular a $s$ que passa per un dels dos extrems, i, també la semirrecta que des d'aquest punt forma un angle amb el valor mesurat; llavors, la intersecció de la mediatriu i d'aquesta semirrecta determina el centre $C$ de la circumferència. Traçarem tot seguit la circumferència amb radi igual a la distància entre el centre i qualssevol dels dos extrems.
Figura 1
Figura 2


Figura 3

És clar que l'observador es troba en un punt encara no determinat de la circumferència que acabem de traçar; per tant, no hem acabat encara. Volem determinar on es pot trobar exactament, i per això ens cal construir un segon arc capaç i repetir el procediment que acabem d'exposar a dalt per poder traçar la (segona) cicunferència que correspon a aquest altre arc capaç: la intersecció de les dues circumferències sí que determina dos punts en els quals es possible que ens trobem, tal como podeu veure en la figura de sota. Naturalment, caldrà mesurar l'angle sota el qual veurem el segment de recta que separa un segon parell de punts de referència que també puguem identificar a la costa.
Figura 4

Tenim ara un últim problema; com es pot veure a la figura, si els dos segments de recta no son contigus, les dues circumferències s'intersecten en dos punts, i, lògicament, la nostra situació correspon únicament a un dels dos. Per poder resoldre aquest problema, caldrà escollir no pas quatre punts de referència a la costa (formant dos segments de recta no contigus) sino només tres, de tal manera que els dos segments de recta que formen unintlos seqüencialment sí que seran contigus; d'aquesta manera, les dues circumferències s'intersectaran en un únic punt (i no en dos), que és el que correspondrà a la nostra situació, tal como s'exemplifica a la figura de sota.
Figura 5
$\diamond$