lunes, 24 de octubre de 2011

Apunt sobre els alisis


Els vents alisis formen part de la circulació de Hadley, mitjançant la qual es transporta calor de les zones equatorials a les zones subtropicals; també formen part, doncs, de la circulació general de l'atmosfera. A les zona de baixa pressió de l'Equador, en ascendir l'aire calent, l'espai que ocupava s'omple amb l'aire fred provinent de les zones subtropicals (alta pressió) i, degut a la rotació de la Terra, aquestes masses d'aire són desviades també vers l'Oest. Vet aquí la causa dels vents alisis. A l'hemisferi nord els alisis tenen component NE i es poden trobar a partir d'entre els 35º i 30º de latitud (teòricament) fins l'Equador i comencen a establir-se bé a partir del mes de novembre, entre els 7º i els 20º de latitud per poder travessar l'Atlàntic a vela vers el continent americà: 3000 milles nàutiques de travessia que, per terme mig, suposa un mes de viatge.

Al seu torn, a l'hemisferi Sud, els alisis són de component SE i s'estableixen bé a partir del mes de març, mantenint-se prou constants fins el mes de setembre. Les latituds en les quals s'estableixen són les mateixes que per l'hemisferi Nord.

Fora dels períodes de temps que els vents alisis queden ben establerts, quan encara no es coneixien bé les regularitats, els antics navegants podien trobar-se amb vents molt fluixos que feien molt més llarg i dificultós el seu viatge.